П`ятниця, 26.04.2024, 20:11
Вітаю Вас, Гість
Головна » 2012 » Вересень » 24 » Новий сайт Підгайцівського НВК http://pidhytsinvk.com.ua/
22:33
Новий сайт Підгайцівського НВК http://pidhytsinvk.com.ua/

Новий сайт Підгайцівського НВК http://pidhytsinvk.com.ua/

Обережно - гриби!

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

Ø  вживання отруйних грибів;

Ø  неправильне приготування умовно їстівних грибів;

Ø  вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

Ø  вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезник  мають своїх небезпечних своїх двійників)

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми рекомендуємо Вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині, дотримуйтесь їх.

Застерігаємо!

·         Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.

·         Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.

·         Не збирайте гриби:

o    якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

o    поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

o    невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою;

o    з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих;

o    ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

o    "шампіньйони" та "печериці", у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

·         Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.

·         Не куштуйте сирі гриби на смак.

·         Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

·         Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

·         При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

·         Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

·         Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

·         Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.

·         Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.

·         Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.

·         УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

o    "Усі їстівні гриби мають приємний смак".

o    "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".

o    "Усі гриби в молодому віці їстівні".

o    "Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів".

o    "Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби".

o    "Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".

o    "Отрута з грибів видаляється після кип'ятіння протягом кількох годин".

o    "Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах".

·         Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) - з'являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров'я потерпілого, кількості з'їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

1.     Викличте "Швидку медичну допомогу".

2.     Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

3.     Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

4.     З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

·         Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування.

Переглядів: 2096 | Додав: admin | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: